Довідку про медичні протипоказання, які унеможливлюють щеплення від COVID-19, учителям надаватиме сімейний лікар. Про це розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в інтерв’ю «Радіо Свобода», пише УНН.

«Коли ми говоримо про вчителів, ми говоримо, що вони будуть або відсторонені від роботи, або вакцинуватимуться. В наказі говориться про обов’язковість вакцинації, окрім обґрунтованих медичних протипоказань, коли не можна за станом здоров’я. Але, повірте, це невеликий відсоток людей - всього 3-4%. Це сформовано, можливо, такий міф про те, що багатьом людям не можна вакцинуватися», - заявив Ляшко.

Зокрема, міністр заявив, що надання довідок про наявність протипоказань перебуватиме під суворим контролем.

«Зараз ми все робимо для того, щоб запобігти будь-яким підробкам. Це буде в електронній системі охорони здоров’я. І довідка так само буде видаватися, як і COVID-сертифікат. Лікар, який видає цю довідку, буде робити медичний запис в електронній системі. І цей медичний запис можна спокійно відслідкувати, чому конкретній людині дана довідка про медичний відвід, якщо раніше, наприклад, не було записів про таку хворобу в історії хвороби, яка ведеться в електронному вигляді», - повідомив він.

Щодо вакцинації лікарів Ляшко заявив, що їхнє небажання вакцинуватися є міфом.

«Подивимося цифри. Як мінімум, однією дозою зробили перше щеплення вже близько 90% всіх медичних працівників. Освітяни вже більше 85% зробили. Є певні випадки. Так, і чомусь ці певні випадки комунікаційно підсвічуються більше, ніж загальна картина по лікарях», — заявив він.