Вакцинація проти COVID-19 триває у Донецькій області, наразі щеплено понад сто тисяч осіб.

Про це заступник начальника управління – начальник відділу стратегічного розвитку охорони здоров’я та забезпечення лікарськими засобами управління організації та розвитку медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я ОДА Олександр Педенко повідомив під час брифінгу з питань запобігання розповсюдженню коронавірусу на території Донецької області.

Вакцинація відбувається через мережу первинної медичної допомоги, силами мобільних бригад з імунізації та в центрах масової вакцинації. Для імунізації використовують вакцини AstraZeneca, CoronaVac/Sinovac Biotech, Comirnaty/Pfizer-BioNTech.

«Вакцинація проти COVID-19 розпочалась з лютого 2021 року. Перші щеплення були зроблені вакциною AstraZeneca індійського виробництва. На сьогодні у Донецькій області в пунктах щеплення, в Центрах вакцинації мобільними бригадами проводяться щеплення вакцинами CoronaVac/Sinovac Biotec, Comirnaty/Pfizer-BioNTech, а також другу дозу отримують ті, хто отримав першу дозу вакцинами або Covishield, або AstraZeneca італійського виробництва», - сказав Олександр Педенко.

Він зазначив, що вакцин в області достатньо, але процент вакцинованих, на жаль, поки низький.

Усі вакцини проти COVID-19, які рекомендовані до використання, перш за все захищають від тяжкого перебігу та смерті від коронавірусної хвороби. «У Донецькій області не було зафіксовано жодного суттєвого погіршення стану після вакцинації. Усі побічні дії, які спостерігались, зазначені в інструкції для застосування вакцин», - підкреслив Олександр Педенко.

На сьогодні Донецька область у зеленій зоні, але є дуже висока ймовірність, що вже восени буде нова хвиля захворюваності на COVID-19.