У 2020 році розмір реальної зарплати в Україні, тобто скорегованої на рівень інфляції, повинен збільшитися на 8-9%. Про це під час брифінгу заявив заступник міністра розвитку економіки Сергій Ніколайчук, інформує 112 Україна.

"Що стосується зарплати, то якщо ми очікуємо, що в реальному вимірі, тобто з коригуванням на інфляцію, її темпи зберігатимуться на торішньому рівні, тобто, якщо минулого року реальна зарплата зросла на 9,8%, то десь приблизно 8-9% зростання побачимо цього року", - сказав він.

За словами заступника міністра, враховуючи, що рівень інфляції в Україні значно скоротився і за підсумками січня впав нижче 4% у річному вимірі, то номінальне зростання зарплат також зменшиться. Хоча реальна платоспроможність отриманих українцями грошей повинна зрости на 8-9%.

За даними Держстату, середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ і організацій у грудні 2019 року становила 12 264 грн, що у 2,9 рази вище за рівень мінімальної заробітної плати (4173 грн). Порівняно з листопадом минулого року розмір середньої номінальної зарплати збільшився на 14,8%, а за останні 12 місяців (відносно грудня 2018 року) - на 16%.

Також відомо, що станом на 1 січня 2020 року загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати в Україні склала 3,03 млрд гривень.