З 1 грудня 2020 року в Україні збільшено один із ключових соціальних стандартів - прожитковий мінімум. Саме від його розміру залежать соціальні виплати, зокрема, й розмір максимальної допомоги по безробіттю, інформує Урядовий портал.

Згідно зі ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-ІІІ максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відсьогодні прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2 270 грн, відповідно максимальний розмір допомоги по безробіттю – 9 080 грн на місяць.

Розмір допомоги визначається для кожного безробітного індивідуально. Він залежить від заробітної плати людини та її страхового стажу. Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру (ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»).

Що ж до розміру мінімальної допомоги по безробіттю, то він залишиться без змін. На період карантину постановою правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття розмір мінімальної допомоги по безробіттю збільшено з 650 до 1 000 гривень.

Мінімальний розмір допомоги по безробіттю встановлюється для громадян, які:

  • протягом року, що передував реєстрації в службі зайнятості, мають страховий стаж менше шести місяців;
  • молодих людей, які закінчили навчання в закладах середньої/вищої освіти або звільнені зі строкової військової служби і які вперше шукають роботу;
  • внутрішньо переміщених осіб, які документально не можуть підтвердити періоди роботи.

Довідково

Станом на 30 листопада 2020 року кількість безробітних, зареєстрованих у державній службі зайнятості, становила майже 410 тис. осіб. З них допомогу по безробіттю отримували 353 тис. громадян. Середній розмір допомоги у жовтні – 3,7 тис. гривень.