Верховна Рада заборонила примусове виконання судових рішень щодо стягнення з фізичних осіб заборгованості за житлово-комунальні послуги під час дії воєнного стану. Сьогодні ухвалено відповідний законопроект №7317повідомляється на сайті парламенту.

Прийнятим Законом врегульовано деякі питання примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану.

Зокрема, зупиняється дія постанов державних виконавців про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, спорядження гумовими чи аналогічними метальними снарядами несмертельної дії.

Забороняється примусове виконання:

▪ рішень, боржниками за якими є юридичні особи, які здійснюють діяльність з виробництва, передачі, розподілу, постачання електроенергії, з водопостачання та водовідведення, космічну діяльність, діяльність з вирощування сільськогосподарських культур, тваринництва, виробництва харчових продуктів, надання доступу до мережі Інтернет, виробництва вакцин, дослідження у сфері біологічних наук;

▪ рішень, боржниками за якими є підприємства оборонно-промислового комплексу, органи військового управління, з’єднання, військові частини, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, установи та організації, які входять до складу Збройних Сил України, підприємства залізничного транспорту;

▪ виконавчих написів нотаріусів;

▪ рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Законом також врегульовано деякі питання діяльності органів та осіб, що здійснюють примусове виконання рішень,  під час дії воєнного стану.