Сектор запобігання та виявлення корупції ГУ ДФС у Донецькій області повідомляє, що Верховна Рада відновила відповідальність за недостовірне декларування у виді позбавлення волі.

29 червня на пленарному засіданні Верховна Рада України прийняла в цілому законопроект № 4651, поданий Президентом України. Законопроект передбачає покарання у виді позбавлення волі за недостовірну інформацію в декларації.

У своєму вето Президент зменшив термін позбавлення волі до одного року за статтею 366-3 Кримінального кодексу України (ККУ). Законопроект, внесений Президентом за результатами засідання Ради національної безпеки та оборони 29 грудня 2020 року, передбачав 2 роки позбавлення волі. Відтепер стаття 366-3 ККУ буде єдиною статтею цього кодексу, за якою передбачено лише 1 рік позбавлення волі.

Для всіх інших злочинів передбачено більш тривалі терміни позбавлення волі, починаючи з 2 років. Зважаючи на те, що згідно зі статтями 21, 24 Конституції України всі люди є рівні перед законом, НАЗК вважає, що до публічних службовців не мають застосовуватися особливі — м’якші — правила відповідальності, ніж до інших громадян.

* * *

3 червня депутати внесли до законопроекту № 4651 правки, які могли дозволити недоброчесним декларантам не зазначати жодних відомостей про майно членів своїх сімей і таким чином ухилятися від декларування власних статків. НАЗК закликало Президента ветувати цей закон. Президент України наклав вето на законопроект та запропонував виключити з нього шкідливі норми, запропоновані депутатами.