Щорічно 14 грудня згідно з Указом Президента України від 10 листопада 2006 року № 945/2006 в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

В цей день Україна вшановує героїчний подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Насамперед, це день мужніх та самовідданих людей, які прийняли доленосний виклик — захистити не тільки нашу країну, але й усе людство від впливу радіації внаслідок катастрофи у 1986 році.

До ліквідації наслідків аварії були залучені тисячі фахівців різних професій. Отримуючи великі дози опромінення, інженери, пожежники, будівельники, шахтарі, енергетики, водії, військові, медики – усі, хто пішов тоді не тільки за наказом, а й за покликом серця, зупинили невидимого та дуже підступного ворога.

Вся Україна нині висловлює слова щирої подяки усім ліквідаторам, хто зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Сьогодні внаслідок широкомасштабної агресії російської федерації проти України світ зіштовхнувся з таким явищем як ядерний тероризм. російська федерація продовжує шантажувати світ не тільки ядерною зброєю, але і загрозою руйнування ядерних та радіаційно-небезпечних об’єктів. Ризик повторення ядерної катастрофи масштабу навіть більшого ніж у 1986 році доволі високий. Небезпека загрожує не тільки Україні, але і, без перебільшення, всій Європі, адже радіація не знає кордонів.

Донецька ОВА