7 грудня в Україні відзначається День органів місцевого самоврядування. Свято започатковане згідно з Указом Президента від 25 листопада 2000 року, «враховуючи велике значення місцевого самоврядування для розвитку народовладдя, демократизації суспільних відносин та зміцнення української державності».

Це свято об’єднує людей активної життєвої позиції, лідерів, котрі дбають про розвиток громади. Від діяльності депутатського корпусу, працівників управлінь та відділів місцевих рад, органів самоврядування залежить наповнення бюджету, розвиток інфраструктури та виробничі процеси в тій чи інший місцевості.

День місцевого самоврядування – це подія, що не лише яскраво підтверджує активну участь широких мас населення в управлінні державою, високу роль самоврядності як найдемократичнішої, наймасовішої форми управління в суспільстві, а й возвеличує чесну й самовіддану працю сільських, селищних, міських голів, депутатів і працівників виконавчих апаратів місцевих рад.

Сьогодні місцеве самоврядування стало основою народовладдя, одним із головних чинників розвитку громадянського суспільства, дійовим інструментом вирішення не лише регіональних, а й загальнодержавних завдань. Становлення самоврядних традицій – особлива сторінка в історії українського державотворення. Сьогодні, після численних трансформацій, місцеве самоврядування в Україні, як і в усьому світі, розглядається як єдино можлива і найбільш раціональна форма влади на місцях, як базис, що визначає усю суспільну надбудову.

Життя підтверджує, що не може бути справжньої демократії без порядку, держави – без належного контролю, а повноцінного самоврядування – без необхідного обсягу повноважень і матеріально-фінансових ресурсів, але для цього потрібна спокійна, злагоджена робота всіх гілок влади.