Сьогодні в Україні відзначають День Європи, а у світі - Міжнародний день сімей, повідомляє Укрінформ.

Після здобуття незалежності, Україна ухвалила стратегічний курс на євроінтеграцію та висловила наміри якнайшвидше приєднатися до Європейського співтовариства.

Саме тому й був встановлений у нашій країні День Європи, який відзначається з 2003 року згідно з Указом Президента «Про День Європи» у третю суботу травня.

Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи. В самій Європі цей день відзначається щорічно: 5 травня Радою Європи та 9 травня Європейським Союзом як річниця проголошення плану виходу Європи з післявоєнної кризи міністром закордонних справ Франції Робер Шуманом 9 травня 1950 року, відомої також як Декларація Шумана.

Традиційно з нагоди Дня Європи в Україні організовуються і проводяться святкові тематичні заходи. Проте, через пандемію коронавірусу другий рік поспіль святкування проходять здебільшого онлайн.

Цього року офіс Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції започаткував онлайн-марафон #миEUкраїна. Впродовж тижня органи влади ділились на своїх сторінках в мережі Facebook історіями про те, як вони кожного дня своїми рішеннями втілюють шість базових цінностей Європейського Союзу.

Крім того, сьогодні за ініціативи ООН відзначається Міжнародний день сімей.

Міжнародний день сімей встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році й покликаний привернути увагу світового співтовариства до проблем сім’ї, підвищити рівень поінформованості у питаннях, стосовно сімей і поглибити знання соціально-економічних і демографічних процесів.

Як зазначають в ООН, родина продовжує залишатися центром соціального життя, забезпечуючи благополуччя всіх її членів, починаючи з навчання дітей і закінчуючи турботою про літніх людей.

Стратегії, орієнтовані на інтереси сім’ї, можуть сприяти досягненню перших п’яти цілей в царині сталого розвитку: викорінення злиднів і голоду, забезпечення здоров’я населення, благополуччя для людей всіх вікових категорій, доступ до освіти протягом усього життя і досягнення гендерної рівності.

ООН розглядає сім’ю як основний елемент суспільства, тому, вважають в організації, коли зневажаються права однієї сім’ї, під загрозою знаходиться все людство.

Проголошення Міжнародного дня сімей стимулювало проведення низки пропагандистських заходів, включно з національними днями сім’ї. У 2021 році святкування Міжнародного дня сімей присвячено впливу нових технологій на добробут сімей.