Сьогодні, в останню неділю жовтня, українці відзначають День автомобіліста і дорожника. Свято встановлено «…на підтримку ініціативи працівників автомобільного транспорту і дорожнього господарства…» згідно з Указом Президента від 13 жовтня 1993 року, повідомляє Укрінформ.

Це свято не тільки водіїв, але й ремонтників, інженерно-технічних працівників, керівників автотранспортних підприємств і всіх, хто сумлінно працює, виконуючи власний професійний обов’язок. Без відданості професії цих людей і їхнього почуття відповідальності годі й уявити повсякденне життя сучасного міста і його мешканців.

Але якщо з українськими автомобілістами, чиї лави з року в рік зростають, все більш-менш ясно, то з українськими дорогами справи зовсім кепські – на сьогодні вони є одними з найгірших у світі. Наразі в Україні налічується 46,6 тис км доріг державного значення, ще 123,1 тис км автодоріг місцевого значення перейшли в сферу відповідальності місцевої влади в рамках децентралізації. У березні 2018 року була затверджена Програма розвитку автодоріг України на 2018–2022 роки, загальний обсяг фінансування якої становить 298,349 млрд грн. У 2019 році на дорожні роботи в державному бюджеті передбачено 56 млрд грн. Водночас, для забезпечення комфортних, безпечних та швидких подорожей українськими дорогами буде введена система контролю якості будівництва автомобільних доріг та їх безпеки.