З липня 2023 року територіальні органи Нацсоцслужби проводять перевірку фактичного місця проживання/перебування ВПО. Про це повідомив омбудсман Дмитро Лубінець.

До перевірок також можуть залучати посадових осіб органів соцзахисту населення та/або територіальних громад.

Це передбачено п.28 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (нова редакція затв. пост. КМУ від від 11.07.2023 № 709).

Підставами для перевірки є:

  • інформація з Єдиної системи про те, що особа стала на облік ВПО в межах однієї територіальної громади;
  • повідомлення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських об’єднань, фізичних осіб про зміну фактичного місця проживання/перебування отримувача;
  • рекомендації Мінфіну за результатами верифікації (наприклад, буде встановлено, що особа, яка звернулась за призначенням допомоги відповідає одному з критеріїв, визначених пунктами 7 і 8 Порядку: майновий стан/ перебування за межами України більш як 30 календарних днів підряд).

Як відбуватимуться перевірки

Особу, яку перевіряють, буде повідомлено про перевірку не менш як за два календарних дні до її проведення телефоном або за допомогою іншого доступного засобу зв’язку, який забезпечує фіксацію повідомлення або виклику.

Якщо особа повідомить про свою відсутність у зв’язку з перебуванням у родичів або у відпустці тощо, перевірка відкладатиметься на два тижні.

Якщо під час проведення перевірки особа буде відсутня за фактичним місцем проживання/перебування, посадові особи, які провели перевірку, складуть відповідний акт.

Особу, щодо якої проведено перевірку, поінформують у день проведення перевірки про необхідність прибути до органу соцзахисту населення за місцем перебування на обліку для проходження ідентифікації.

Якщо отримувач протягом 30 календарних днів після проведення перевірки не прибув до органу соцзахисту населення для ідентифікації та/або встановлення невідповідності критеріям, буде прийнято рішення про тимчасове припинення надання допомоги на проживання з наступного місяця.