В Україні перевірять рішення МСЕК та ВЛК щодо встановлення інвалідності, визнання непридатності до військової служби, прийняті з початку повномасштабної війни. Відповідний Указ підписав президент України Володимир Зеленський 12 вересня.

Указом вводиться в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня «Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України». Зокрема, в документі йдеться про створення робочих груп для перевірки рішень військово-лікарських комісій.

«Кабінету Міністрів України забезпечити у тримісячний строк перевірку робочими групами обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій та військово-лікарських комісій щодо встановлення інвалідності, визнання непридатності до військової служби, прийнятих у період дії правового режиму воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року», – зазначається в рішенні РНБО.

У разі виявлення фактів необґрунтованого прийняття МСЕК та ВЛК таких рішень буде ініційований їх перегляд та за наявності підстав – поінформовані правоохоронні органи.

Раніше повідомлялося, що РНБО рекомендувала Головнокомандувачу ЗСУ звільнити всіх обласних воєнкомів та призначати на ці посади офіцерів, які безпосередньо беруть участь у бойових діях.