«Смарт-мобілізація», яку планують запровадити в Україні, дозволить громадянам самостійно обирати спеціалізацію, на яку вони бажають мобілізуватись. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв'ю РБК-Україна.

«Ми будемо запускати пілот на операторів дронів, і людина обиратиме, що вона хоче стати оператором дронів, або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій – усі посади. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов'язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися», – зазначив міністр.

Він повідомив, що подібний пілотний проект планується до запуску «через місяць-два». Якщо громадянин залишить заявку і пройде рекрутерів, тести й навчання, то точно потрапить у роту ударних дронів на ту посаду, на яку сам себе мобілізував – підкреслив очільник Мінцифри.

За його словами, після запуску нововведення можна буде побачити, скільки українців мобілізуватимуться самостійно, як вони проходитимуть відбір та як вони після цього будуть служити, наскільки будуть мотивовані. Це може стати першим кроком для того, щоб запустити подібну умовну «смарт-мобілізацію» – зазначив Федоров.

Він також звернув увагу на інші важливі зміни, які пропонуватимуться в пілоті.

«Не потрібно йти в військкомат. Ти проходиш онлайн-тест, приходиш до рекрутера, тобі пояснюють ще раз, де ти можеш служити. Після цього, якщо підходиш за характеристиками, ти проходиш навчання, в якому не просто знайомишся з базовими речами, а тобі розповідають, що таке ситуаційна обізнаність, фахові експерти з поля бою, які керують дронами. В тебе відбувається інший рівень навчання, і після цього ти вже потрапляєш на поле бою», – повідомив міністр.

Він припускає, що тоді може бути «інша якість мотивації».

Раніше повідомлялося, що в Україні скорочено строк проходження ВЛК, а також триває перевірка рішень МСЕК щодо встановлення інвалідності, ухвалених після 24 лютого 2022 року.