Державні екологічні інспектори зможуть виявляти порушення та фіксувати обсяги завданих довкіллю збитків за допомогою космічних технологій.

Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції (ДЕІ) Андрій Мальований на своїй сторінці у Facebook, інформує Урядовий портал.

«Співпраця з Державним космічним агентством України (ДКА) може не просто стати корисною, а і на якісно новий рівень вивести ефективність ДЕІ в захисті української природи», – написав Андрій Мальований.

За словами голови ДЕІ, відбулася робоча зустріч з головою ДКА Володимиром Усовим і начальником Національного центру управління та випробування космічних засобів Володимиром Присяжним. Були презентовані послуги ДКА, що можуть допомогти ДЕІ здійснювати контроль (нагляд) за природою країни ефективніше, оперативніше, швидше.

Посадовець зазначив, що спільними зусиллями розроблятиметься Національна система моніторингу довкілля. Вона допоможе фіксувати місця й обсяги вирубки лісу, стихійних сміттєзвалищ, забруднення вод внаслідок викидів з суден, видобування природних ресурсів, просідання ґрунтів.

Далі відповідні зміни треба буде затвердити в методиках роботи інспекторів. «Національна система моніторингу довкілля дозволить автоматично визначати землекористувачів, землевласників і навіть порушників. Нараховувати їм збитки й вимагати сплати. При необхідності дані моніторингу можуть стати доказами у суді під час відстоювання стягнення штрафів», – зазначив голова ДЕІ.

«Національна система моніторингу довкілля допоможе ДЕІ успішно реагувати на екологічні загрози. Я впевнений, чим ефективніша робота інспекції, тим менше охочих буде порушувати природоохоронне законодавство», – підсумував Андрій Мальований.