Сьогодні, 11 грудня, в енергосистемі України знову зафіксований дефіцит. Для підтримки балансу залучили аварійну допомогу з Румунії та Польщі. Про це повідомляють у НЕК «Укренерго»

«В енергосистеми дефіцит потужності. Причини – недостатній обсяг генерації на тлі високого рівня споживанні в країні. Сьогодні одразу три енергоблоки не включились в роботу у визначений час через продовження терміну аварійного ремонту. На інших блоках теплоелектростанцій тривають аварійні та планові ремонтні роботи, а сонячні електростанції не можуть працювати на максимумі своїх можливостей через щільну хмарність по всій країні», – пояснюють у прес-центрі компанії. 

Зранку Диспетчерський центр «Укренерго» зафіксував перевищення прогнозного рівня споживання на 2,2%, що еквівалентно роботі щонайменше двох додаткових блоків теплових електростанцій, потужностей яких наразі немає. У деяких регіонах збільшення споживання викликане погіршенням метеорологічних умов, зокрема сильними вітрами та ожеледицею.

Ліміти споживання в регіонах не запроваджувались, як і графіки відключень. Щоб уникнути дефіциту і підтримувати баланс між виробництвом та споживанням в енергосистемі, «Укренерго» закликає ощадливо споживати електроенергію.

За інформацією енергетиків, для уникнення відключень та підтримки балансу Диспетчерський центр «Укренерго» змушений з 7 грудня щодня залучати аварійну допомогу від операторів системи передачі електроенергії сусідніх країн. Зокрема сьогодні, 11 грудня, аварійна допомога залучена з Румунії з 10:00 до 17:00 та з 11:00 до 14:00 з Польщі. Учора, 10 грудня аварійна допомога була залучена з Румунії та Польщі з 14:00 до 18:00 сумарною величиною 1400 МВт-год.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що російські війська обстріляли теплоелектростанцію у прифронтовій області.