Відтепер змінити реєстрацію місця проживання для військовозобов’язаних, резервістів і призовників буде значно простіше. Вперше в історії Збройних Сил України в тестовому режимі запрацював новий цифровий онлайн-сервіс, який має на меті не лише успішно реалізувати політику цифрової трансформації в системі Міноборони, а й підвищити цифрову грамотність серед населення, полегшити громадянам доступ до цифрових послуг у контексті спрощення процедур реєстрації в режимі онлайн. Про це повідомляє пресслужба Міністерства оборони України.

«Це нововведення насамперед стосується тих людей, які внесені до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних і резервістів і в кого є наявні та правильно оформлені всі необхідні документи, - розповіли у Директораті політики цифрової трансформації й інформаційної безпеки у сфері оборони Міністерства оборони України, який здійснює впровадження цієї системи. Наразі ця система доступна лише для власників ID-карток. Раніше процедура зміни місця реєстрації займала від трьох днів, часто процес розтягувався на два тижні. Людям треба було відвідувати територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, щоб знятися з військового обліку в одному місті та стати в іншому».

Як це працює?

Молодь призовного віку, військовозобов’язані чи резервісти заходять на портал «Дія». Людина заповнює електронну заяву, вносить свої особисті дані, в потрібній опції обирає, хто вона - призовник, резервіст чи військовозобов’язаний, вносить особистий номер реєстрації. Відповідно до поданої заявки «Дія» робить запит до вже сформованого Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних, призовників і резервістів. Після перевірки інформації дані про нове місце реєстрації автоматично передаються до територіальних центрів надання адміністративних послуг. Тобто вся процедура займає мінімум часу, без черг та особистого відвідування.

«Електронна послуга «Є-реєстрація» поки що працює у тестовому режимі в кількох територіальних громадах України: Харків, Вінниця, Луцьк, Рівне, Маріуполь, Кривий Ріг, а також у Києві, - пояснили у Директораті політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони Міністерства оборони України. Звісно, наразі паралельно функціонує теперішній - паперовий варіант зміни реєстрації місця проживання. Але наше завдання – у майбутньому максимально адаптувати новий сервіс у технічному плані під реалії сьогодення та взагалі відійти від печаток у документах».