Збройні сили Австрії на початку червня розпочали випробувальну фазу навчання службових собак для виявлення коронавірусної інфекції у людей навіть при безсимптомному перебігу хвороби. Про це у неділю, 19 липня заявила федеральний міністр оборони Австрії Клаудіа Таннер.

"Те, що наші службові собаки можуть виявляти різні речовини, не є новим. Окрім собак, які виявляють зброю, у нас є також собаки для виявлення наркотиків, собаки можуть визначити по запаху вибухівку чи наркотики. Зараз знаходимося на етапі випробування собаки – шукача коронавірусу. Вона має "винюхувати" захворювання у людей", - зазначила очільник австрійського оборонного відомства.

Випробувальна фаза має показати, чи стане це спеціальне навчання частиною програми армійського центру підготовки службових собак у місті Кайзерштайнбрух. Поки заняття по новій програмі проводять з однією бельгійською вівчаркою.

Наразі собаку тренують в ігровій формі з допомогою спеціальної трубки, у якій знаходяться молекули із запахом коронавірусу. При виявленні трубки вона заохочується. З наступного тижня розпочнеться тестове випробування з використанням інфікованої захисної маски. Для забезпечення безпеки людей та собаки трубку, а також маску, обробляються ультрафіолетовим випромінюванням, яке дезактивує віруси.

Очікується, що випробувальна фаза навчання службових собак для виявлення коронавірусної інфекції у людей триватиме до кінця липня, після чого будуть оголошені результати.