Уряд ухвалив постанову, якою збільшив розмір мінімальної заробітної плати медикам, які надають спеціалізовану та екстрену медичну допомогу в зоні активних бойових дій та на прифронтових територіях. Йдеться про встановлення нового рівня зарплати для лікарів, фармацевтів, фахівців з реабілітації, медичних сестер та молодших медичних працівників, які працюють в небезпечних умовах поблизу лінії фронту.

Зокрема, на територіях активних бойових дій, відповідно до наказу Мінреінтеграції,  встановлено заробітну плату на рівні  не менше: 

28 000 гривень – для лікарів, фармацевтів, професіоналів у галузі охорони здоров’я та професіоналів з вищою немедичною освітою у галузі охорони здоров'я; 

18 000 гривень – для медсестер та медбратів;

9 000 гривень – для молодших медпрацівників. 

На територіях можливих бойових дій (прифронтових територіях), відповідно до наказу Мінреінтеграції,  встановлено заробітну плату на рівні  не менше: 

23 000 гривень – для лікарів, фармацевтів,  професіоналів у галузі охорони здоров’я та професіоналів з вищою немедичною освітою у галузі охорони здоров'я; 

15 500 гривень – для медсестер та медбратів;

8 000 гривень – для молодших медпрацівників. 

За словами міністра охорони здоров’я, цим рішенням Уряд зробив ще один крок до збереження кадрового потенціалу на прифронтових територіях та у зоні активних бойових дій. Адже медики, які  виконують свої обов’язки в небезпечних умовах праці з постійним ризиком для життя та здоров’я, мають бути забезпечені гідною заробітною платою.

«Регулярно відвідуючи прифронтові області, мав змогу не раз на власні очі побачити, в яких умовах доводиться працювати нашим медичним працівникам. Не перестаю щиро дивуватися їхньому героїзму та відданості своїй справі – рятувати людей за будь-яких умов: під обстрілами, під час ракетних ударів, атак ворога. Дякую кожному, хто надійно тримає медичний фронт. Під час усіх зустрічей завжди чітко окреслював свою позицію: зарплати медичним працівникам в зонах активних бойових дій мають бути підвищені. І сьогодні ми це робимо. Дякую всім колегам з уряду за підтримку. Це чесно і це справедливо. Маємо зробити все, аби українці, які проживають близько до лінії фронту, отримували всю необхідну їм медичну допомогу. Збереження життя та здоров'я людей – наше завдання номер один», – зазначив Віктор Ляшко. 

Рішення постанови розповсюджується на медичних працівників закладів охорони здоров’я, які мають контракт із Національною службою здоров'я.

Постанова діятиме до кінця 2023 року.