Сьогодні, 27 листопада, Кабінет Міністрів України встановив запобіжник, що захистить людей від коливань ціни на газ взимку в умовах потенційної відсутності транспортування газу українською ГТС. Про це повідомляє Урядовий портал.

Для цього розроблено програму «Гарантована ціна на газ», яка запроваджує можливість зафіксувати ціну блакитного палива через інструмент «контракт на майбутнє».

«Кожен українець від сьогодні може підключитись до спеціальної програми «Гарантована ціна на газ», – написав прем’єр-міністр України Олекчій Гончарук у Telegram. – Це означає, що ціна на газ у платіжках буде за розрахунком 8 грн./кб.м. на весь опалювальний період. Це рекордно низька ціна для опалювального сезону за останні 2 роки. Перехід на програму – добровільний. Відмовитись від участі в ній також буде можливим».

Як повідомляє Кабмін, за умовами програми кожен споживач України (громадяни та підприємства теплокомуненерго) з 1 січня до 1 травня 2020 року автоматично стають учасниками програми. Відпускна ціна газу від НАК «Нафтогаз України» для них становитиме  6,96 грн. за кубометр з ПДВ (без тарифів на транспортування до домогосподарства). Вказана ціна буде на 7% менша, ніж у попередньому році.

В усіх без винятку споживачів є вибір: залишитися в програмі чи вийти з неї та відмовитися від гарантованої ціни до 20 грудня поточного року. У разі виходу з програми «Гарантована ціна на газ» споживач буде оплачувати газ за діючою місячною ціною, що складеться на ринку. Рішення приймає кожен споживач індивідуально.