Уряд перерозподілив кошти і виділив понад 700 млн грн в регіони, які підуть на погашення заборгованостей по зарплатах медиків. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу МОЗ України.

"Міністерство охорони здоров’я ініціювало і Уряд підтримав перерозподіл 731 млн грн із резерву медичної субвенції та нерозподілених видатків МОЗ України на медичну субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам. Ці кошти мають бути використані на погашення заборгованості заробітних плат медикам", - йдеться в повідомленні.

Тепер місцеві ради мають ухвалити зміни до своїх бюджетів, щоби кошти за механізмом субвенції отримали всі медичні заклади. За інформацією МОЗ, питання заборгованості медикам виникає щоразу у другій половині року. Через те, що там, де медзаклади отримують оплати від Національної служби здоров’я України, не тільки забули про заборгованість зарплат, а й змогли до трьох разів підвищити дохід медперсоналу.

"З повним впровадженням реформи медична субвенція перестане існувати, а разом із нею і питання заборгованостей зарплат. Більшість закладів вже у квітні 2020 року перейдуть на модель фінансування «гроші ходять за пацієнтом", - йдеться в повідомленні.

Так, медична субвенція на кожну область виділяється із розрахунку на одного мешканця. Є виключення, коли окремі області, наприклад, гірські райони отримують збільшене фінансування.

Додється, що новий механізм фінансування первинної ланки медичної системи запрацював в Україні з 1 липня 2018 року. З того часу всі заклади, які надають первинну медичну допомогу, підписали договір з Національною службою здоров’я України та перейшли на нову модель фінансування.

"Майже 29 млн українців обрали свого лікаря в цих закладах. І за ними до закладів вже "прийшли" 17 млрд грн, які Нацслужба здоров’я спрямувала на оплату медичних послуг конкретним пацієнтам", - йдеться в повідомленні.