Наступного тижня очікується дефіцит в українській енергосистемі, адже споживання може зрости через спекотну погоду. Про це повідомляють в НЕК «Укренерго».

«Наступного тижня, за прогнозами, нас очікує п’ять днів спеки. Температура повітря може підвищитися до +28-30°С по всій території України. Зі зростанням стовпчика термометра –  Диспетчерський центр «Укренерго» прогнозує можливе зростання споживання на 10-12%», – йдеться в повідомленні.

Додаткових обсягів потужності для покриття такого рівня споживання в системі немає. Українська енергетика внаслідок масованих обстрілів з березня по липень 2024 року втратила більше 9 ГВт генерації. При цьому ворог щодня обстрілює енергетичну інфраструктуру, особливо – в прифронтових та прикордонних регіонах.

«У разі значного зростання споживання Диспетчерський центр «Укренерго» вживатиме всіх необхідних заходів для балансування енергосистеми і компенсації дефіциту. Зокрема, залучатиме аварійну допомогу з європейських країн. За потреби – застосовуватиме заходи обмеження споживання», – повідомили в «Укренерго».

Забезпечити стабільну роботу енергосистеми під час спеки допоможуть ощадливе споживання електроенергії, почергове користування потужними електроприладами, зменшення використання кондиціонерів.

В Укренерго також нагадали, що, відповідно до постанови Уряду, на підприємства та компанії, які імпортують 80% енергії від власної потреби, не розповсюджуються заходи з обмеження споживання.