Учора, 19 липня, в енергосистемі о 21:40 був зафіксований літній рекорд споживання. Він на 1% перевищив показник найспекотнішого дня, який був 6 липня. І це попри те, що середньодобова температура повітря вчора була на 4˚С нижчою. Про це інформує Укренерго.

Крім того, пік споживання знову повернувся на вечірні години - з 21.00 до 22.00, що суттєво збільшує навантаження на енергосистему. Зокрема, порівняно з початком тижня вечірнє споживання зросло на 4%.

Для того, щоб покрити стрімко зростаюче споживання, доводиться задіювати потужності, еквівалентні декільком енергоблокам електростанцій. Диспетчерський центр «Укренерго» залучає всі наявні в енергосистемі електростанції, які в роботі, але їхній обсяг суттєво обмежений.

Ситуація також ускладнюється тим, що сьогодні в плановий ремонт вийшов ще один блок атомної електростанції. Триває масштабна ремонтна кампанія на багатьох електростанціях - теплові та гідроелектростанції відновлюються після пошкоджень внаслідок російських атак, атомні - в планових ремонтах.

Тому, зважаючи на обмежені можливості енергосистеми покривати значне споживання ввечері, необхідно економно користуватися електроенергією.

З 16:00 до 23:00:

  • охолоджуйте приміщення не нижче 23˚С;
  • вимкніть потужні електроприлади або користуйтеся ними по черзі;
  • переносьте користування електроприладами на ранкові, денні або нічні години доби;
  • вимикайте світло, коли виходите з приміщення.

Допоможіть енергетикам тримати баланс в енергосистемі. Ми ж не хочемо повторення зимових погодинних відключень?..