Влада хоче змусити українців звітувати про свої доходи та витрати та обіцяють їм амністію капіталів в обмін на зниження податків, інформує Сьогодні.

Головна мета нововведення – наповнити держбюджет і змусити тіньові гроші працювати на економіку країни. Експерти кажуть, що ідея не нова і побоюються протестів підприємців, які за десятки років звикли занижувати свої доходи.

У законопроекті передбачено два етапи: з 2020 року декларування тіньових капіталів і витрат стане обов'язковим для бізнесу, а з 2022 року – для всіх. Підприємців звільнять від відповідальності за приховані капітали, але зобов'яжуть сплатити з них 5% податків з суми, що перевищує задекларовані раніше доходи. Також доведеться показати наявність капіталу, виведеного за кордон в негрошових формах (акції, нерухомість), також з нього треба буде сплатити 9% податку.

Одночасно подадуть законопроект про приєднання України до міжнародної системи BEPS, що передбачає обмін податковою інформацією між країнами, тому приховати активи за кордоном не вийде.

Є й поліпшення: наприклад, посімейне декларування доходів, тобто якщо в сім'ї є пільговики, непрацездатні, діти – податків треба сплатити менше, адже оподатковуваний дохід ділитиметься на всіх домочадців. При продажу квартири податок візьмуть не з усієї вирученої суми, а тільки з різниці між вартістю купівлі та продажу, також обіцяють повернути податок з сум, витрачених на купівлю путівок на відпочинок в Україні.

Економісти кажуть, що на сьогодні всі капітали, за походженням яких не відкриті кримінальні справи, є легальними, тому може йтися тільки про гроші, зароблені після набуття чинності нового закону.