Середнє значення прийнятного для українців рівня заробітної плати становить 20 328 гривень. Про це йдеться в результатах опитування, яке проводила компанія Research & Branding Group, повідомляє УНН.

«Як показують результати листопадового опитування, українці далеко не одностайні у питанні прийнятного для них рівня заробітної плати. Про це свідчить істотний розкид отриманих відповідей: мінімальна сума, зазначена як прийнятна, становить 5 тис. гривень, а максимальна – 100 тис. гривень. Найчастіше значення прийнятних зарплат вкладалися в інтервалах від 10 тис. до 25 тис. гривень. В цілому по вибірці середнє значення прийнятного для українців рівня заробітної плати склало 20 328 гривень, що в 1,7 рази більше, ніж зафіксований Держстатом середній рівень зарплати у жовтні 2020 року», - йдеться у результатах дослідження.

Зазначається, що за останній рік рівень прийнятної заробітної плати збільшився приблизно на 5,5% (з 19,3 тис. гривень в 2019 році до 20,3 тис. гривень в нинішньому році), але співвідношення реальної та прийнятної зарплати порівняно із вереснем 2019 року майже не змінилося.

Вказано, що чоловіки схильні вказувати вищий рівень прийнятної для них заробітної плати, ніж жінки (в середньому, відповідно, 22,0 тис. і 18,9 тис. гривень), при цьому зі збільшенням віку респондентів спостерігається зниження рівня прийнятної для них заробітної плати. Так, у осіб старшої вікової групи він склав 16,1 тис. гривень, а в осіб у віці 30-39 років він був близько 23,0 тис. гривень. Найбільш високий середній рівень прийнятної заробітної плати зафіксований серед жителів обласних центрів (23,1 тис. гривень), а найнижчий – серед жителів сільської місцевості (17,2 тис. гривень).

Повідомляється, що найвищий рівень прийнятної зарплати був вказаний жителями східного регіону (в середньому 22,6 тис. гривень), а найнижчий – жителями західного регіону (в середньому 18,6 тис. гривень). Що стосується центрального і південного регіонів, то в кожному з них середнє значення прийнятного рівня заробітної плати склало в середньому близько 20 тис. гривень.

Опитування проводилося у період з 16 по 25 листопада 2020 року. Всього опитано 1800 респондентів у віці від 18 років і старше. Вибірка репрезентує населення України за статтю, віком, типом населеного пункту та регіоном проживання (за винятком непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей, АР Крим, та міста Севастополь). Метод опитування – особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Максимальна похибка вибірки не перевищує +/-2,4%.