Частка витрат на харчування в Україні залишається однією з найвищих у світі. На це вказав старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції НАЦ "Інститут аграрної економіки", к.е.н. Богдан Духницький, коментуючи дані міністерства сільського господарства США (USDA) щодо витрат на харчування вдома у понад 100 країнах світу, повідомили УНН у прес-службі Інституту.

"За даними USDA, кожен українець у 2018 році в середньому заплатив 858 дол. США за продовольчі продукти та безалкогольні напої. У загальній структурі споживчих витрат частка харчових продуктів при цьому становила 42,2%", - йдеться у повідомленні.

Так, Україна посідає 93 місце цього рейтингу, поінформував Духницький. Вона, зокрема, випереджає Уганду (частка витрат на харчування – 44,2%), Казахстан (44,9%), Анголу (48,6%), Бангладеш (53,5%) та Нігерію (59,0%), яка посідає останнє місце в списку.

Як вказано, рейтинг очолюють США, Сінгапур, Велика Британія, Ірландія, Канада, Швейцарія, Австралія та Австрія, населення яких витрачає на харчі менше 10%. У Німеччині, Нідерландах, Фінляндії, Катарі, Бельгії, Південній Кореї – до 15%. Ціла низка країн – Польща, Словаччина, Угорщина, Болгарія, Ізраїль, Уругвай, Кувейт, Китай, Туреччина та інші – характеризується витратами на харчування в діапазоні 16-25%. У Білорусі, Грузії, Росії, Узбекистані, а також в Йорданії, Індії, Македонії і Парагваї цей показник у межах 30%.

Також зазначається, що згідно з даними Держстату, у 2018 році одне домогосподарство в Україні витрачало на харчування вдома 3963 грн/місяць. Найбільше грошей виділялось на м’ясо – 928 грн, хліб – 576 грн, молоко, сир та масло – 575 грн, овочі і картоплю – 497 грн, а найменше – на безалкогольні напої (218 грн), яйця (124 грн) та олію (117 грн). У порівнянні з 2017 роком спостерігалося зростання витрат на всі групи продуктів харчування.

Порівняння витрат на харчування з наведених джерел є співставним, вважає науковець. Адже, відповідно до розрахунків USDA, за актуальним валютним курсом 2018 року витрати на продукти харчування на одну особу в Україні становили 23338 грн, а за інформацією Держстату, в перерахунку на одну особу за рік цей показник тоді становив 22538 грн.

"Таким чином, реальні доходи для більшості населення України змушують витрачати майже всі кошти на найнеобхідніші товари і послуги, перш за все на продукти харчування, і не дозволяють робити заощадження", - підсумував Духницький.