Відсьогодні українці замість отримання пенсій та соціальних допомог через банк можуть повернутися до їх отримання через листонош. Як це зробити - роз’яснили в Укрпошті.

«З сьогоднішнього дня, згідно з постановою КМУ, ви можете повернутися до отримання пенсій та допомог у себе вдома через Укрпошту, подавши заяву до Пенсійного фонду особисто або ж надіславши її поштою», — повідомив гендиректор компанії Ігор Смілянський у Facebook.

До кінця року Укрпошта буде доставляти такі заяви безкоштовно. Скористатися послугою можуть пенсіонери та отримувачі інших грошових соціальних виплат, які мають пенсійне посвідчення.

Для переведення виплат Укрпоштою потрібно відправити:

  • заповнену заяву на переведення пенсії/соціальної допомоги;
  • копії сторінок паспорту (на кожній сторінці: особистий підпис, позначка «Згідно з оригіналом», ПІБ заявника та дата (має співпадати з датою, зазначеною в заяві на переведення пенсії).

За умови передачі вже заклеєного листа обов’язково потрібно попередити поштаря про те, щоб в полі «особливі відмітки» він зазначив «Заява на переведення пенсії/допомоги».

Доповнення

Укрпошта продовжить доставляти пенсії до січня 2023 року. Кабмін скасував обов’язкове переведення виплати пенсії та соціальної допомоги на карткові рахунки у банках з вересня. Пенсіонери самостійно обирають, де і в який спосіб їм зручно отримувати пенсію — в банку чи в Укрпошті. Також пенсіонери, які наразі отримують пенсії на картку, проте хочуть отримувати пенсію з доставкою додому через Укрпошту, можуть перевестися на обслуговування до Укрпошти.

Як вказують в Укрпошті, основна причина, через яку ініціативу відклали на два роки, — «неготовність банківської інфраструктури і систематичне закриття банківських відділень». За даними компанії, наразі банкомати наявні лише у 4% міст України, що значить, що 13 млн українців не мають доступу до них.