В Україні 517 приватних медзакладів та лікарів ФОП надають меддопомогу в межах Програми медичних гарантій, 713 тис. українців уже уклали декларації з лікарями первинки в приватних медзакладах.

Про це на брифінгу поінформувала директор Департаменту комунікацій Національної служби здоров’я Тетяна Бойко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Серед закладів, з якими НСЗУ уклала договори на надання медичної допомоги українцям, є не лише комунальні, а й приватні закладі та лікарі ФОП. Зокрема, на сьогодні договір з НСЗУ на допомогу на первинній ланці — терапевти, педіатри, сімейні лікарі — уклали 517 приватних закладів та лікарів ФОП. Та ще 63 медичних заклади, які надають спеціалізовану меддопомогу. ...На сьогодні 713 тис. українців уклали декларації з лікарями ФОП або лікарями в приватних закладах. Загальна кількість таких лікарів 1 268 і 179 з них працюють у селах", - сказала Бойко.

Вона зазначила, що з початку старту медреформи на первинній ланці кількість приватних медзакладів постійно зростає. Так, за даними НСЗУ, на початок 2019 року 204 приватних медзаклади уклали договір з НСЗУ, на кінець 2019 - 416.

"Це підтверджує, що приватним лікарям, приватним мед закладам цікаво працювати з НСЗУ і надавати послуги українцям. Зростання кількості приватних медзакладів стимулює конкуренцію за пацієнта і змушує медзаклади покращувати надання медпослуг", - сказала Бойко.

За даними НСЗУ, за надання медичної допомоги в межах Програми медичних гарантій (ПМГ) приватні медзаклади та лікарі ФОП з початку року вже отримали 177 млн грн.

За державний кошт пацієнт отримує у лікаря з приватного закладу первинної меддопомоги або лікаря ФОП наступний обсяг послуг, передбачений ПМГ: необмежена кількість відвідувань лікаря, коли пацієнту це потрібно; базові дослідження та аналізи за визначенням лікаря, які потрібні пацієнту, вакцинацію дітей та дорослих згідно з календарем щеплень.

Лікар виписує рецепти за програмою "Доступні ліки", електронне направлення до інших спеціалістів на проведення досліджень. Це дає пацієнту можливість отримати ці послуги безкоштовно.

Інформацію про приватні медзаклади, які надають медпослуги по Програмі медичних гарантій, можна дізнатися на сайті НСЗУ.

Як відомо, зарплати лікарям, медсестрам і санітарам, які працюють у закладах вторинної ланки (надають спеціалізовану медичну допомогу), будуть підвищені шляхом прийняття відповідного проміжного рішення з 1 вересня.