Низка країн Європи вирішила скасувати безкоштовний проїзд у транспорті для українських біженців. Йдеться про Німеччину, Польщу, Болгарію, Швейцарію та Чехію. Нові правила набудуть чинності вже 1 червня. Про це повідомляє Obozrevatel із посиланням на Європейський Союз підтримки України.

Зазначається, що замість безкоштовного для українців запровадять пільговий проїзд. Зокрема, у Німеччині проїзний на всі види міського транспорту та регіональних поїздах коштуватиме 9 євро. У Чехії абонемент на всі види громадського транспорту коштуватиме українським біженцям 7 євро.

Крім того, зауважується, що правила проїзду для українських біженців із 1 червня можуть змінитись і в тих країнах, які наразі не заявляли про такі плани.

Разом із тим, за інформацією «Укрзалізниці», з 1 червня змінюються правила видачі безкоштовних квитків українцям для поїздок Польщею. З першого дня літа пасажири з України матимуть можливість безкоштовного проїзду лише на маршрутах з та до наступних міст: Хелм, Дорогуськ, Люблін, Грубешів, Перемишль, Загуж, Ярослав та Жешув.

Інші правила безкоштовного користування залізницею Польщі залишаються незмінними для українців. Так, скористатися можливістю безкоштовного проїзду в поїздах 2-го класу TLK та IC можуть українці, які перетнули кордон із 24 лютого та належать до таких груп:

  • діти віком до 18 років;
  • жінки;
  • чоловіки старші за 60 років;
  • чоловіки віком від 18 до 60 років з інвалідністю.