Український борщ може увійти до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони. Про це повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Ще у березні минулого року Міністерство закордонних справ внесло на розгляд ЮНЕСКО номінаційне досьє щодо українського елементу «Культура приготування Українського Борщу» до Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства. Номінація була включена в чергу на розгляд у 2023 році.

Проте розпочата росією війна проти України, за оцінками Організації, створила загрозу цьому об’єкту культурної спадщини, і було прийнято рішення розглянути українську номінацію на включення до іншого переліку – Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони.

Доля українського борщу вирішиться завтра, 1 липня, у Парижі під час позачергового засідання Комітету нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, на якому і має бути ухвалено остаточне рішення.

«Незважаючи на загарбницьку війну, яку розв'язала росія проти України, позбавивши мільйонів українців звичного мирного життя, домівок і доступу до продуктів харчування, український борщ залишається символом життя, творчості, боротьби та сили українців», зазначає Еміне Джапарова.