Середньостатистична українська сім'я сплачує за послуги мобільного зв'язку у два-три рази більше, ніж за електроенергію. Про це заявила член експертної Ради при міністерстві енергетики Ольга Кошарна, передає УНН із посиланням на gazeta.ua.

«Середня сім’я сьогодні сплачує за послуги мобільного зв’язку у двічі-тричі більше, ніж за електроенергію. Якщо виходити з середнього домогосподарства, то у місяць десь 200 кВт*год споживання», — заявила вона.

Тарифи в Україні політично занижені і не відповідають собівартості, тому підіймати до ринкових їх треба, але поступово і з урахуванням вразливої верстви населення, каже Кошарна.

За її словами, сьогодні українці сплачують в середньому 1,07 грн за кіловат-годину без ПДВ. Водночас, НКРЕКП пропонує збільшити ціну на 30,8% — до 1,40 грн за кіловат-годину без ПДВ. І хоча це спровокує падіння ціни для промисловості, у кінцевому випадку виграє все одно споживач, каже фахівець.

«Якщо не зробити цього, підприємствам доведеться платити ще більше за електроенергію. Через це буде зростати вартість їхніх товарів та послуг для населення. У нас промисловість платить 2,30 гривень за кіловат на годину.

В усьому світі ціна для побутових споживачів більша, адже підприємства купують енергію оптом», — пояснила вона.

Експерт переконує, що немає різниці, яка ціна більша — для населення чи для промисловості, все одно все сплачує населення, бо вартість електроенергії врахована у собівартості будь-якого товару.