Держводагентство продовжує втілювати у життя пріоритетні завдання водної сфери – впроваджувати європейський моніторинг вод в Україні.

За короткий час у Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів лабораторію із застарілим обладнанням докорінно трансформовано у сучасну Лабораторію моніторингу вод Східного регіону.

Капітальний ремонт для розміщення сучасних приладів із дотриманням вимог по їх експлуатації та роботи персоналу проведено в основних і допоміжних приміщеннях лабораторії за кошти державного Фонду розвитку водного господарства, виділених Держводагентством.

Основні прилади – оптико-емісійний спектрометр з індуктивно-зв’язаною плазмою та газовий хроматомас-спектрометр, а також допоміжне обладнання, спеціальні лабораторні меблі, посуд та інше приладдя придбані Сіверсько-Донецьким БУВР за рахунок субвенції Донецького обласного бюджету державному.

Кошти, виділені з Донецького обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, дозволили підвищити потенціал лабораторії для визначення хімічного стану масивів поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця в межах Харківської, Донецької та Луганської областей, а також для здійснення нагляду за станом якості вод у системі регіонального моніторингу Донецької області з метою посилення контролю антропогенних впливів, у тому числі впливу з тимчасово окупованої території. 

Лабораторія моніторингу вод Східного регіону в м. Слов’янську, як одна з чотирьох провідних у системі Держводагентства, вже з ІІ півріччя 2020 року буде забезпечувати виконання діагностичного моніторингу за збільшеним переліком показників у суббасейні Сіверського Дінця та суміжних річкових басейнах річок Приазов’я та Нижнього Дніпра.

З 1 липня 2020 року діагностичний моніторинг в басейні Сіверського Дінця буде виконуватись вже у 65 пунктах моніторингу на 56 масивах з виконанням вимірювань на новому обладнанні, яке наразі працює у тестовому режимі.