В українському парламенті зареєстрований законопроект, метою якого є встановлення чітких вимог до якості навчальної літератури, насамперед тієї, що використовуються у школах. Про це повідомляє osvita.ua.

За визначенням авторів законопроекту, якість навчальної літератури, насамперед шкільних підручників, є однією з проблем середньої освіти, що викликає ледь не найбільше суспільне збурення.

«Батьки, учні та педагогічні працівники скаржаться на велику кількість помилок та невідповідність змісту підручників досягненням сучасної науки. Ще однією проблемою є наявність у підручниках та іншій навчальній літературі дискримінаційних висловів та зображень», - наголошують автори законопроекту.

Зареєстрований законопроект

  • поширює вимоги дотримання норм академічної доброчесності на авторів навчальної літератури;
  • встановлює перелік принципів, яким має відповідати навчальна література (зокрема, відповідність стандартам освіти, науковість, системність), що використовуються в освітньому процесі у закладах освіти, та заборону на висловлювання, зображення, відео- чи аудіоматеріали дискримінаційного характеру в навчальній літературі;
  • визначає обов’язковість експертизи навчальної літератури, що виготовляється за кошти державного бюджету.

За прогнозом авторів законопроекту, запровадження відповідних змін дасть змогу покращити якість навчальної літератури, насамперед шкільних підручників, а також виконання міжнародних зобов’язань України щодо протидії дискримінації та забезпечення прав людини.