Від 2014 року уособленням незалежності України стали її захисники, які зі зброєю в руках боронять кордони держави. На честь хлопців та дівчат, які власним життям заплатили за недоторканість нашої країни, у 2019 році було встановлено державне свято – День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Дата 29 серпня була обрана не випадково – саме у цей день у 2014 році відбулися запеклі бої в Іловайському котлі, де у полях зі стиглими соняхами українські воїни залишилися сам на сам з нещадним ворогом.

Сьогодні на Центральному кладовищі Покровська урочистим мітингом вшанували подвиг жителів Покровської громади, які з власної волі вийшли на боротьбу з ворогом, та усіх військовослужбовців, які навіки залишилися на полі бою.

«Воїни, які покояться в українській землі, віддали найцінніше – життя, щоб ми, наші діти і батьки могли жити і спати спокійно, – зазначив заступник голови Покровської райдержадміністрації Володимир Колосов. – Цей подвиг залишиться в наших серцях. Вічна слава героям!»

«Ми зібралися в цю сумну годину, аби згадати про людей, які стали на захист України від підступного ворога, – повідомив заступник покровського міського голови Анатолій Зінченко. – Події останніх семи років показали, що у нас є справжні герої, які здатні боронити кордони держави попри все. І я сподіваюсь, що невдовзі на меморіалі слави з’явиться напис «Перемога» із часом та датою».

«Хочу сказати від всіх військовослужбовців – наші побратими віддали за спокій в оселях українців свої життя, – наголосив військовий комісар Покровсько-Ясинуватського РТЦК та СП підполковник Ігор Валяєв. – В боротьбі із нещадним ворогом гинули не тільки військові, але й цивільні люди: волонтери, держслужбовці, мирне населення. Тому ми зараз маємо працювати як єдине ціле, аби забезпечити наше майбутнє. На вшанування величезної пожертви наших земляків ми повинні разом будувати нашу Україну. Вічна пам'ять полеглим героям!».

«З сумом та болем на душі ми згадуємо наших героїв та щиросердно шануємо їх сім’ї, – зазначив начальник Покровського районного управління поліції Юрій Кондрацький. – Хочу ще раз наголосити – і військові, і правоохоронці завжди готові надати допомогу навіть у найскладніших ситуаціях. Хоча ту біль втрати, яку відчувають рідні полеглих воїнів, неможна вгамувати нічим. Ми завжди шануватимемо всіх тих, хто віддав заради нас своє життя і майбутнє».

Під час загальнонаціональної хвилини мовчання присутні схилили голови у скорботних спогадах про полеглих побратимів. А наприкінці урочистого заходу кожен з них поклав квіти на могили загиблих героїв, які знайшли свій одвічний спокій у покровській землі.