Розширена нарада з питань державної та міжнародної підтримки сільгоспвиробників Донецької області в умовах воєнного стану відбулася в Покровську – в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький зустрівся з представниками сільгосппідприємств регіону. Про це повідомляє кореспондент ТК «Орбіта».

«Аграрний сектор критичний для продовольчої безпеки, і дуже важливо, щоб фермери всіх регіонів, зокрема прифронтових, працювали й далі. Це важливо і для розвитку цих регіонів, і для держави в цілому. Однозначно – увага була, є і буде в їх підтримку», – зазначив Тарас Висоцький.

За столом та онлайн зібралися керівники структурних підрозділів обласної військової адміністрації, заступниця міністра економіки, в.о. заступника голови державної податкової служби і представники провідних сільгосппідприємств Донецької області. Аграрії мали змогу особисто підняти важливі для них теми.  

«Обговорили питання мобілізації та бронювання. Пояснили, які є зміни, які б мали дозволити зберігати критичні кадри, щоб не зупинялася робота. Ці зміни вже прийняті урядом, і вони поступово проваджуються в життя», – повідомив очільник Мінагрополітики.

Також обговорили дотацію, що передбачає виплату 8 тисяч гривень на 1 гектар землі порівняно дрібним сільгоспвиробникам, які мають у користуванні до 120 гектарів.

«115 фермерів Донеччини подали заявки, і вже вони підтверджені, на суму 38,3 млн грн. Також більше 100 заявок від власників корів, кіз та овець на дотацію. Для тих, у кого більше 3 корів або більше 5 кіз та овець, держава буде надавати на корову по 7 тисяч, а на кіз та овець – по 2 тисячі на голову», – розповіла заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Донецької ОДА Олена Рибакова.

Цікавило аграріїв і питання очищення землі від мін та інших вибухонебезпечних предметів.

«Через Державний аграрний реєстр подається заявка на майбутнє розмінування, і 80 відсотків компенсується з бюджету держави. На сьогодні цих заявок ще немає. Розповіли, якщо в кого є потреба – можна подавати заявки і користуватися цією програмою. Кошти закладені в загальному фонді, їх буде достатньо», – зазначив Тарас Висоцький.

«Наразі Мінагрополітики розглядається надання окремої дотації в 25-кілометровій зоні від лінії зіткнення – для тих агропідприємств, які продовжують працювати, продовжують сіяти, платити податки. Найближчим часом будуть напрацювання, щоб ця дотація запрацювала цього року», – розповіла Олена Рибакова.

Детальніше про нараду – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук провела нараду щодо підтримки вугільних підприємств, зокрема в прифронтових регіонах.