Однією з обов’язкових умов роботи держслужбовця в Україні є високий рівень володіння державною мовою. Це має бути підтверджено відповідним сертифікатом, отриманим після складання спеціального іспиту. Як вже повідомлялося, з 1 вересня екзамен на знання державної мови можна скласти в Покровську: Центральна міська бібліотека імені Тараса Шевченка уклала відповідний договір з Національною комісією із стандартів державної мови. Наразі вже 24 особи пройшли це випробування.

Сьогодні пройшли тестування покровські рятувальники. Вони стверджують: готувалися ретельно, проводили заняття, на яких повторювали основи українського правопису та проходили мовне спілкування.

«Усім державним службовцям і співробітникам Міністерства внутрішніх справ потрібно скласти іспит на знання державної мови, – відзначив заступник начальника ДПРЗ-9 Володимир Журбенко. – До іспиту допускаються усі особи середнього, старшого та вищого начальницького складу. Молодшому начальницькому складу у структурі Державної служби з надзвичайних ситуацій достатньо буде лише додатка про освіту з того ВНЗ, де вони навчалися».

За словами директорки центральної міської бібліотеки Христини Тумасової, іспити на знання державної мови проводяться по вівторках та середах, о 10.00 та об 11.00. Кожному учаснику надається ноутбук і гарнітура та проводиться попередній інструктаж.

«Щоб потрапити на іспит, потрібно зареєструватися на сайті Національної комісії із стандартів державної мови, створити власний кабінет та вибрати потрібну локацію, – зазначила бібліотекарка Світлана Черська. – У нашому випадку це Донецька область, місто Покровськ, вул. Європейська, 22, Центральна міська бібліотека ім. Т.Г.Шевченка. Після цього можна побачити, в який день і на який час є вільні місця. Після реєстрації людина з’являється у списку осіб на іспит. В означену дату потрібно прийти до нас, надати документи, що посвідчують особу, та приступити безпосередньо до складання екзамену».

Іспит триває півгодини. За 20 хвилин потрібно відповісти на 29 тестових питань з правопису, пунктуації та орфографії, а впродовж 10 хвилин – записати монолог тривалістю до 3 хвилин на одну з двох запропонованих тем. Монолог записується в особистому кабінеті учасника тестування для подальшої перевірки. Як результат – держслужбовець отримує на свою пошту сертифікат із результатами іспиту та кількістю отриманих балів.

Якщо держслужбовця не задовольнили отримані оцінки, він може спрямувати скаргу на сайт. Вона розглядається впродовж двох тижнів. Якщо скаргу буде задоволено, можна буде повторно скласти іспит. Якщо ж ні – то можливість перескладання з’явиться за чотири місяці.

Процедура входить до переліку платних послуг ЦМБ імені Т.Г.Шевченка: оплата береться за користування ноутбуком та пересилку документів поштою. Загальна вартість – близько 50 грн.

До кінця вересня локація у бібліотеці Тараса Шевченка вже заповнена бажаючими скласти екзамен. Запис на жовтень розпочнеться наприкінці поточного місяця.