Триває евакуація жителів Донеччини до більш безпечних регіонів країни. У червні тих, хто зважився виїхати, організовано везуть до Рівненської області. Такі люди також можуть розраховувати на допомогу від різних благодійних організацій. Як відбувається евакуація, розповіли в Покровському евакуаційному пункті.

«Необхідно зателефонувати до контакт-центру і повідомити, що хочете евакуюватися з розселенням. Така евакуація у нас проходить раз на вісім днів. Після того, як люди зареєструвалися в контакт-центрі, їм повідомляють дату і звідкіля буде проводитись евакуація», – розповіла головна спеціалістка управління стратегічного планування, зовнішніх зв’язків та комунікацій Покровської МВА Вікторія Жоріна.

У визначену дату люди з різних куточків вільної Донеччини прибувають до евакуаційного пункту в Покровську, де на них чекає автобус.

«У день евакуації люди з речами приходять на наш евакуаційний пункт, ми їх реєструємо і супроводжуємо до потяга, який довезе їх до Рівненської області. По прибутті на визначене місце для тих людей, які евакуюються вперше, передбачена разова матеріальна допомога при евакуації. Розмір такої допомоги 3600 грн», – каже Вікторія Жоріна.

Читайте також: Евакуація з Донеччини триває ­­– тепер мешканців зустрічатиме Рівненщина

Дітки, які евакуюються з батьками, отримують рюкзаки від Міжнародного комітету порятунку. В кожному такому наборі – канцелярські прилади для творчості, розмальовки, дитяча книга та м’яка іграшка.

Поруч в Покровському евакуаційному пункті надає допомогу сім’ям з дітьми благодійний фонд «Янголи спасіння» з партнерами Unicef. На банківський рахунок, які надають громадяни, згодом надійде грошова допомога. А кожній дитині до 17 років волонтери видають рюкзаки, в яких – павербанки, засоби гігієни та смаколики.

Поки мами реєструються, малеча може побавитися в ігровому куточку, де є багато речей для творчості.

Поруч консультує людей, що через війну покидають рідні домівки, юристка громадської організації Схід-SOS. У дні масової організованої евакуації вона завжди працює на території Покровського евакопункту.

Підтримку усім, хто цього потребує, надає і психолог ДСНС. Сім’ї з дітьми також можуть випити в евакопункті напої, запастися питною водою і отримати в дорогу бокси з готовими обідами.

У Рівненській області евакуйованих мешканців Донеччини зустрічають, допомагають з розселенням та оформленням необхідних виплат і підтримують цих людей надалі.

Подробиці – в сюжеті ТК «Орбіта».