У Покровську за участю начальника управління земельних ресурсів та агропромислового розвитку Дмитра Кюрджиєва відбулася робоча нарада, в ході якої було проведено аналіз надходжень мінімального податкового зобов'язання, яке є додатковою статтею наповнення місцевого бюджету. Про це повідомляє кореспондент ТК «Орбіта».

«2023 року набули чинності зміни в Податковому кодексі, відповідно до яких громадяни, які мають у власності земельні ділянки, паї, повинні сплачувати новий податок – мінімальне податкове зобов’язання», – зазначила начальниця відділу з питань агропромислового розвитку Покровської МВА Ольга Богачова.

«Управління завжди на зв’язку з землекористувачами, ми надаємо різні консультативні послуги, роз’яснюємо, розповідаємо. Розраховуємо суму податків, які необхідно сплатити», – додала начальниця відділу з питань земельних ресурсів Покровської МВА Надія Барановська.

Незважаючи на воєнний стан, руйнування земельних угідь та сільськогосподарських підприємств, фізичні особи продовжують працювати та активно допомагати громаді. Вони вже сплатили МПЗ на суму 1,5 мільйони гривень, юридичні особи – на 3 мільйони 600 тисяч. На надходження очікують ще.

«Хочу сказати, що 2023 рік був дуже успішним, ми зібрали приблизно 80% бюджетних надходжень за користування земельними ділянками. Це планується й на 2024 рік. Будемо старатися, працювати над цим питанням. Сплата податків важлива, тому що це і освіта, і комунальні послуги, і медицина, і допомога ЗСУ», – підкреслив Дмитро Кюрджиєв.

Впродовж року із землевласниками проводилась постійна робота щодо сплати земельного податку та орендної плати. Усього за її результатами до міського бюджету надійшло понад 30 млн грн.

Нині на території Покровської громади продовжують працювати 26 сільськогосподарських підприємств, які обробляють близько 30 тисяч гектарів землі.

Дмитро Кюрджиєв подякував представникам малого та середнього бізнесу, які є відповідальними платниками податків. Але, за його словами, в громаді є підприємці, які систематично не сплачують орендну плату. Справи проти них наразі розглядає суд. Загалом у результаті роботи над стягненням заборгованості минулого року було направлено близько 40 претензій на суму понад 5 млн грн.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що в Україні з 1 січня 2024 року розпочався новий етап земельної реформи.