Покровська міська рада як орган місцевого самоврядування відповідно до вимог статті 15 Закону України «Про оборону України» та статті 14 Закону України «Про основи національного спротиву» сприяє створенню добровольчого формування територіальної громади.

На виконання вимог Закону України «Про основи національного спротиву», постановами Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року:

- № 1449 затверджено «Положення про добровольчі формування територіальних громад»,

- № 1447 затверджено «Порядок організації, забезпечення та проведення підготовки добровольчих формувань територіальних громад до виконання завдань територіальної оборони»,

- № 1448 затверджено «Порядок застосування членами добровольчих формувань територіальних громад особистої мисливської зброї та набоїв до неї під час виконання завдань територіальної оборони».

Зазначені нормативні акти прийняті з метою підвищення обороноздатності держави, надання обороні всеохоплюючого характеру, сприяння забезпеченню готовності громадян України до національного спротиву, що є особливо актуальним в умовах накопичування військових угруповань РФ поблизу кордонів України та можливості ескалації збройного конфлікту.

Покровська міська рада просить ознайомитись підлеглих працівників, мешканців старостинських округів із вищенаведеними нормативно-правовими актами, а також надати пропозиції щодо кандидатур для включення до складу ініціативної групи з питань утворення добровольчого формування.

Згідно з Положенням про добровольче формування, його членом може бути громадянин віком від 18 років, який проживає на території громади, пройшов медичний, професійний та психологічний відбір і уклав контракт добровольця тероборони. Члени добровольчих формувань під час виконання завдань територіальної оборони можуть застосовувати особисту мисливську зброю та набої.

Також зазначається, що до складу добровольчого формування не зараховується особа, яка була раніше засуджена до позбавлення волі за скоєння тяжкого або особливо тяжкого злочину, крім реабілітованої, або має дві та більше судимостей за скоєння умисних злочинів.

У межах завдань територіальної оборони, визначених Законом, добровольчі формування можуть брати участь у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій; у забезпеченні умов для безпечного функціонування органів місцевого самоврядування; в охороні та обороні важливих об’єктів і комунікацій; у забезпеченні заходів громадської безпеки та порядку в населених пунктах разом з Національною поліцією та інші.

Більш детальна інформація щодо прийому заявок буде надана найближчим часом.