У Покровській громаді відбулися громадські обговорення щодо зміни назви та перепрофілювання Срібненського закладу загальної середньої освіти першого-третього ступенів. Про це повідомляє кореспондент ТК «Орбіта».

Згідно з останніми законодавчими змінами, початкову освіту в Україні забезпечує початкова школа, базову середню для учнів 5-9 класів – гімназія, профільну середню для 10-11, а в майбутньому і 12 класів – ліцей. До 2027 року всі заклади середньої освіти мають бути перепрофільовані в початкову школу, гімназію або ліцей. У Покровській громаді почали з сільських шкіл, де уже є проблеми з наповнюваністю 10-11 класів.

«Проблема полягає в тому, що стан шкільної мережі не відповідає демографічній ситуації в громаді. За останні 25 років чисельність учнів скоротилась, тоді як кількість освітніх закладів залишилась незмінною», – розповіла начальниця Покровського міського відділу освіти Любов Воротинцева.

Наприклад, у селах Срібненського старостинського округу в 2022 році народилось лише двоє малят. А щоб відкрити клас, потрібно мінімум 5 дітей. Директорка Срібненської школи Марина Дудка зазначила, що колись у класах було по 30 і більше учнів. Зараз – всього 87 школярів і ще 13 дітей – у дошкільному підрозділі.

Рішення про перепрофілювання Срібненького закладу освіти в гімназію з підрозділом «початкова школа» та «дошкільний підрозділ» було ухвалено більшістю голосів. Сама процедура перейменування та перепрофілювання буде здійснена до кінця 2024 року.

У Покровській громаді опорною визнана школа №9. Наступного року її планують перепрофілювати в ліцей, який і прийме учнів 10-12 класів закладів, перепрофільованих у гімназії.

Щодо навантаження вчителів та можливих ризиків подальшого закриття школи, то аналіз народжуваності свідчить, що як мінімум до 2027 року навчальний заклад у Срібному функціонуватиме. Також керівниця міського відділу освіти запевнила, що не передбачене скорочення педпрацівників Срібненської школи після перепрофілювання.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що в Покровській громаді відбулися громадські обговорення щодо перепрофілювання Піщанського ЗЗСО.