У Покровській громаді з початку повномасштабного вторгнення внаслідок обстрілів пошкоджено 258 багатоквартирних і майже 1300 приватних будинків. Загалом це понад 40% усього житлового фонду громади. Про це повідомив начальник житлово-комунального відділу Покровської міської військової адміністрації Данил Проскуренко.

Аби допомогти власникам пошкодженого житла отримати грошову компенсацію від держави, після надходження до Контакт-центру заяви комісія Покровської МВА проводить обстеження майна та фіксує руйнування.

«Станом на 31 липня 2024 року по Покровській громаді отримано 719 заяв на компенсацію за пошкоджене житло. Уже схвалено 522 заяви на загальну суму 43,4 мільйона гривень. Мешканці вже отримали 34 мільйони 700 тисяч гривень для виконання робіт з відновлення свого житла, яке було пошкоджено внаслідок збройної агресії», – зазначив Данил Проскуренко.

Члени комісії роблять заміри та фотофіксацію всіх руйнувань, враховують кількість потрощених вікон, вибитих дверей, стан шиферу. Також оглядають будівлі всередині: стелі, стіни, шпалери, саму конструкцію. Беруть до уваги наявність тріщин в споруді та внутрішніх перегородках.

«Комісія працює постійно, з понеділка по п’ятницю, інколи, якщо багато обстрілів та руйнувань, працюємо і по суботах. Щодня надаємо мешканцям підписані і затверджені акти. І окремо, після того як мешканці отримують акт обстеження, вони подають через застосунок «Дія» заяву, і вже інша комісія повторно виконує обстеження і складає так званий чек-лист», – розповів Данил Проскуренко.

У 2023 році Кабмін також запровадив програму з надання грошової допомоги за зруйновані житлові об’єкти, які неможливо відновити. Комісія визначає їх непридатними до подальшої експлуатації та надає відповідний технічний звіт. 

«На сьогодні комісією отримано 80 заяв по Покровській громаді, 64 вже схвалено, і мешканцям надано житлові сертифікати. Загальна сума житлових сертифікатів складає 62 мільйони 700 тисяч гривень. Ще дві заяви знаходяться на розгляді, і 14 заявникам відмовлено через неповний пакет документів», – розповів Данил Проскуренко. 

Також продовжується обстеження приватних будівель за кошти місцевого бюджету. За останні місяці ворожих атак значно побільшало, і аби прискорити процес надання компенсації тим, хто втратив житло, запрошують фахових технічних експертів.

Детальніше – в сюжеті телеканалу «Орбіта».