Учора в Новогродівській громаді розпочалась видача повісток для уточнення військово-облікових даних в Покровському РТЦК. Пояснив ситуацію начальник Новогродівської міської військової адміністрації Олександр Шевченко.

Кому видаються повістки?

Повістки видаються всім чоловікам віком від 25 до 55 років як мешканцям громади, так і тимчасово переміщеним особам.

Що це за повістки?

Це повістка НЕ НА МОБІЛІЗАЦІЮ, а на уточнення облікових даних.

Для чого це потрібно?

Наразі проводиться звірка для уточнення мобілізаційного ресурсу громади. План з мобілізації, який покладається на громаду формується у відсотках згідно з даними РТЦК за 2021 рік з урахуванням тих, хто виїхав, за межі громади, хто має бронь, чоловіків з інвалідністю, які не оформили відстрочку згідно з законодавством, та інших, хто має законні підстави для відстрочки, або навіть знаття з обліку.

До прикладу: якщо ви є людина з інвалідністю, і ви не повідомили про це офіційно у РТЦК, згідно наявній інформації, ви підпадаєте під мобілізацію. І для оформлення відстрочки вам необхідно звернутись до РТЦК і отримати документ про відстрочку для себе, до того ж це актуалізує інформацію і зменшить мобілізаційне навантаження для громади.

Чому видаються повістки тим, у кого є бронь?

Це вимушений крок, до якого призвели декілька чинників:

У першу чергу через те, що в обігу з'явились підробні документи на відстрочку.

По-друге, на офіційне звернення військової адміністрації до керівництва вугільних підприємств про надання офіційного підтвердження наявності броні у робітників підприємств - була отримана відмова, через що змушені перевіряти кожен окремий випадок.

Що буде в разі відмови від отримання повістки?

У цьому випадку відповідальні особи складають акт про відмову, передають до РТЦК, вони, у свою чергу, роблять подання на розшук до нацполіції, що призведе до відповідних наслідків. Теж саме відбудеться і випадку неявки у РТЦК після отримання повістки. Також, ті, хто знаходяться на військовому обліку в громаді і про місце знаходження яких не має достовірної інформації також будуть подані у розшук.

Чи мають право представники РТЦК та уповноважені особи перевіряти документи та виписувати повістки?

Так. Згідно з наказом коменданта Донецької області - начальника Донецького зонального відділу

Військової служби правопорядку від 11.12.2023 року для виконання завдань під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Донецькій області, надається право уповноваженим особам Донецького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки і підпорядкованих структурних підрозділів здійснювати під час виконання мобілізаційних завдань перевірку документів у відповідних категорій осіб відповідно до Порядку перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану.