У випадку, якщо людина, яка прийшла на виборчу дільницю 25 жовтня, відмовляється одягнути маску на рота і носа, її все одно потрібно допустити до голосування. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко під час круглого столу, повідомляє УНН.

На запитання, в пріоритеті конституційне право виборця проголосувати чи право на безпеку захисту здоров’я, життя, Ляшко відповів: «Звичайно, пріоритетніше дотримання Конституції України, здійснити кожному своє виборче право, гарантоване сьогодні Конституцією».

За його словами, усі нормативно-правові акти, у тому числі й зміни до постанови про карантин № 641 Кабінету міністрів України, передбачають можливість здійснити виборче право кожному. Навіть людині із симптомами гострої респіраторної вірусної хвороби.

«У постанові чітко прописано, якщо людина приходить на виборчу дільницю, їй роблять термометрію, і якщо є підвищена температура тіла та інші ознаки гострої респіраторної вірусної хвороби, її допускають до виборчого права, але в окрему кабіну, з окремим маршрутом, й про це повідомляють всіх присутніх у приміщенні виборчої дільниці», — розповів Ляшко.

Також Ляшко наголосив, що всі мають носити маску, яка прикриває рота і носа.

«У випадку, якщо людина відмовляється одягнути маску на рота і носа, її все одно потрібно допустити до здійснення свого виборчого права, але за таким процесом, як і людина з гострим респіраторним вірусним захворюванням, але після здійснення свого виборчого права вона повинна нести адміністративну відповідальність за порушення чинного законодавства», — сказав Ляшко.