Національна служба здоров'я України, яка входить до структури Міністерства охорони здоров'я, оприлюднила перелік безкоштовних лабораторних діагностичних досліджень і швидких тестів для пацієнта. Про це повідомляє Сьогодні.

Як відзначили в прес-службі НСЗУ, без оплати можна буде отримати загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкози крові, загальний холестерин, а також пройти швидкий тест на вагітність, на тропонин, ВІЛ та вірусні гепатити. Всі витратні матеріали входять у вартість послуг, які оплачує НСЗУ.

Крім того, в Службі відзначили, що при необхідності проведення лабораторних досліджень лікар виписує направлення пацієнта в лабораторію установи або до постачальника цієї послуги, з яким установа має відповідний договір про співпрацю. Це може бути лабораторія як комунальної, так і приватної установи.

Варто зазначити, що вакуумну пробірку (вакутайнер) для аналізу крові, рукавички, спиртову серветку/вату/спирт, шприц, контейнер для збору сечі пацієнт не повинен приносити або оплачувати додатково – їх наявність забезпечує установа первинної медичної допомоги.