Мирноградський водоканал працює з мінімальним фінансуванням, проте продовжує ліквідацію поривів та заміну мереж. Розглядається питання підвищення тарифу на воду. Про це розповів директор Мирноградського ВУВКГ КП «Компанія «Вода Донбасу» Ігор Лапчинський.

У Мирноградському водоканалі – дві аварійні бригади, які працюють на водопровідних та каналізаційних мережах. Зараз вони ведуть капітальні роботи на чотирьох напрямках. Один з них – від стадіону до повороту на вулицю Курська.

«Укладено близько 200 метрів магістральної труби, і зараз проводимо роботи з перепідключення п'яти вулиць. Стоїть завдання закінчити це до кінця тижня», – каже Ігор Лапчинський.

Нещодавно журналісти повідомляли про ситуацію з поривами в 8 селищі. Зараз керівник підприємства запевняє, що і там, і на інших проблемних ділянках ведуться роботи.

Читайте також: Мешканці Мирнограда скаржаться на чисельні пориви водопровідних мереж: що відповіли у водоканалі

«Прокладено близько 160 погонних метрів. Уже запустили 8 селище – будемо ще дивитися, де які витоки. Третій об'єкт – це чавунні трубопроводи. Зараз закінчуємо роботи на вулицях Толбухіна, Гірничній, 5-7. І на Технічному один будинок не підключений до води – там теж сьогодні проведемо заміну, і водопостачання буде відновлено», – зазначає Ігор Лапчинський.

За його словами, на всіх зазначених ділянках встановлюють пластикові труби, що суттєво знизить аварійність мирноградських мереж.

Щодо вулиці Челюскіна, на яку також багато скарг, – тут стоїть питання  про заміну 1,7 км труби великого діаметра на менший. Керівник водоканалу сподівається, що завдяки допомозі, зокрема гуманітарних організацій, ці роботи буде виконано.

«Спільними зусиллями, думаю, цього року ми все ж таки аварій ділянку замінимо», – каже Ігор Лапчинський.

За його словами, в мирний час робітники підприємства міняли до 15 кілометрів трубопроводів на рік.

«У 2023 році ми замінили 6,5 кілометра водопровідних мереж. Цього року ми ставимо в план до 4 кілометрів, але я думаю, на цьому ми зупинятися не будемо – постійно будуть заміни», – зазначає Ігор Лапчинський.

Матеріали для ремонтів підприємство майже не закуповує, адже немає грошей. Допомагають Мирноградська військова адміністрація та благодійники. Містяни за воду та водовідведення сплачують вкрай погано: не більше 42% від нарахувань. Водоканал завинив енергетикам під 6 мільйонів гривень. При тарифі, що існує ще з довоєнних часів, підприємство не набирає грошей навіть на зарплати своїм співробітникам.

Слюсар аварійної бригади в Мирнограді отримує від 11 до 15 тисяч гривень. Для того, щоб виплачувати зарплату своїм спеціалістам, минулого року водоканал отримав субвенцію з бюджету. Подібна допомога запланована і в цьому році.

Щоб поліпшити фінансове становище водоканалу, також розглядається питання підвищення тарифу на водопостачання. За підрахунками, кубометр води може коштувати 68 гривень. При цьому тариф на водовідведення, скоріш за все, залишиться на нинішньому рівні.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».