Упродовж 19-31 липня у межах проєкту «Сафарі для громад» ПРООН в Україні та ГО «Плато» навчали усіх охочих протидіяти наслідкам погодних катаклізмів і нераціональному використанню ресурсів із використанням природоорієнтованих рішень. Підсумки проєкту у форматі Pitch Day підвели у суботу, 31 липня, визначивши чотири найкращі команди, що отримають 70 000 гривень на втілення своїх прототипів.

За можливість реалізувати тверді проєкти змагалося 19 команд з Рівного, Полтави, Кропивницького, Червонограда та Мирнограда. За результатами експертного оцінювання перемогу здобули дві команди з Рівного та по одній з Мирнограда та Кропивницького.

Головною відзнакою у 30000 гривень нагородили команду «GREENstreet» з ідеєю облаштування озелененого відпочинкового простору на вулиці Київській, що дозволить пристосувати локацію до надмірної спеки та підтоплень.

Облаштуванням «Медової алеї», яка дозволить збільшити біорізноманіття та покращуватиме емоційний стан мешканців, поблизу провулку Львівський займатиметься команда Fungi з Мирнограда. Їх проєкт опинився на другому місці рейтингу журі та отримав підтримку у 20000 гривень.

Наймолодша команда «Еко Зміна» з Рівного отримала підтримку у розмірі 10000 гривень на облаштування кишенькового парку на вулиці Гагаріна у Рівному, який сприятиме покращенню якості повітря та зменшенню шумового навантаження на користувачів простору.

Екстра подарунком відзначено ініціативу «Сад на даху 2.0» з Кропивницького. Виграні у межах проєкту 10000 гривень автори ідеї планують використати для створення додаткових контейнерів для вирощування рослин та встановлення пергол для затінення на даху освітньо-культурного простору «Гончаренко Центр».

Команди «Інститут розвитку міста» з Полтави та «Еко-Живчики» з Червонограда отримають додаткову інформаційно-консультаційну підтримку для реалізації своїх ініціатив від експертів ПРООН та партнерів проєкту в Україні.

Загалом цьогоріч проєкт масштабувався на всеукраїнський рівень: участь в онлайн-навчанні взяло 291 учасник/ця з 108 населених пунктів України, 127 з них отримали сертифікати сафарі-амбасадорів після успішного завершення курсу.

Довідка: «Сафарі для громад» – це програма, яка реалізується проєктом «Природоорієнотовані рішення для сталих міст» Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні. У 2021 році програма втілюється з ініціативи громадської організації «Плато» у межах Українського урбаністичного форуму.