Концепцію реформи вугільної галузі презентують на засіданні профільного Координаційного центру наступного тижня. Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу Міністерства енергетики.

«Міненерго завершує підготовку Концепції реформування вугільної галузі. Пропозиції Міністерства наступного тижня будуть презентовані на засіданні Координаційного центру з питань трансформації вугільних регіонів України», — вказали у відомстві.

Реформа вугільної галузі, як зазначається, необхідна для максимально ефективного використання державних коштів, що виділяються із держбюджету на підтримку вугледобувних підприємств, та залучення ресурсів приватних інвесторів.

Тож Міністерство підготувало низку пропозицій для реформування, що мають на меті покращити нинішній стан галузі та дати поштовх для подальшого її розвитку відповідно до стратегічних цілей держави. Концептуальні засади реформи вугільної галузі, розроблені фахівцями Міненерго, отримали схвалення від експертного середовища.

Повідомляється, що експерти і науковці підтримали ідею групування державних шахт за напрямками:

вугледобувні підприємства, що стануть ресурсною базою для ПАТ «Центренерго» та забезпечуватимуть генеруючу компанію необхідними обсягами вугілля вітчизняного виробництва. Вугледобувні підприємства, своєю чергою, будуть забезпечені стабільним збутом продукції. Розглядається питання створення вертикально інтегрованої компанії на базі виробничих потужностей шахт та ПАТ «Центренерго»;

шахти «подвійного» призначення, які видобувають енергетичне і коксівне вугілля та будуть пропонуватися до приватизації як вугледобувні підприємства, що мають перспективи подальшого розвитку;

шахти, що потребують додаткових інвестицій або перепрофілювання, будуть пропонуватися до приватизації як цілісні майнові комплекси, що можна використовувати як для вуглевидобування, так і для іншої господарської діяльності.

«Реформа вугільної галузі — це один з аспектів більш глобального процесу трансформації вугільних регіонів, у ході якого, перш за все, необхідно забезпечити соціальний захист населення цих регіонів. Тож процес трансформації має включати в себе комплексне вирішення соціальних, економічних, екологічних питань», - підкреслили у Міненерго.