У ніч з 26 на 27 жовтня о 4 годині ранку стрілки годинника знову потрібно буде перевести на годину назад. Про це повідомляється на сайті Сьогодні.

Суперечки про те, чи потрібно взагалі переводити стрілки годинника в залежності від пори року, в нашій країні ведуться давно. Незважаючи на те, що у нас з'явиться додаткова година для сну, це не завжди добре позначається на здоров'ї. До нового режиму дня важко звикнути, через що можливе погіршення самопочуття, зниження імунітету та порушення сну.

Експерти кажуть, що перехід на зимовий час люди переносять легше, ніж на літній, але організм людини все одно до нового режиму звикає упродовж цілих двох тижнів. Тому готуватися до переходу на зимовий час потрібно заздалегідь, як мінімум за тиждень.

На сайті петицій Президента України зареєстровано звернення, в якому автор просить провести референдум з цього питання.

«У зв'язку зі спірним питанням про скасування переведення годинника, вибором часу, на якому залишитися, вважаю за потрібне провести всеукраїнський референдум. На нього винести питання про остаточне скасування переведення годинників і вибір часу, на якому залишитися. Після проведення референдуму дане питання прошу розглянути на всіх державних рівнях, включаючи Верховну Раду, уряд і президента. Також це питання потрібно розглянути через те, що щорічне переведення годинників дуже шкодить здоров'ю людини», - пише автор.

Як адаптуватися після переведення годинників, щоб легше пережити цей період

Скорегуйте час свого сну заздалегідь. Це допоможе поступово зміщувати ваші ритми сну і синхронізувати їх зі зміною часу.

Також протягом тижня спробуйте потроху зміщувати час вечері. Це допоможе структурувати ваш вечір і трохи пересунути час перед сном.

Тепла ванна є відмінним засобом, щоб розслабитися перед сном.

Кофеїн і алкоголь заважають як циклу сну, так і неспанню. За день або два до переведення часу обмежте споживання цих напоїв.

Якщо у вас є діти, допоможіть і їм поступово адаптуватися до переведення часу, наприклад, використовуючи перші дві поради.