Кожного дня окупаційні війська здійснюють обстріли Донеччини, від чого страждає мирне населення. Вони цілять по місцях з масовим перебуванням людей та не жаліють нікого. Так, 24 липня ворог обстріляв одну з водойм Краматорського району, внаслідок чого загинуло двоє дітей і один дорослий, дістали поранення четверо дітей і троє дорослих.

Рятувальники Покровського РУ ГУ ДСНС України у Донецькій області кожного дня проводять інформування населення та нагадують, що наразі триває заборона відвідування місць масового відпочинку і що для кожного це насамперед збереження власного життя та здоров’я.

Також фахівці нагадують, що навіть коли снаряд прилетів та не вибухнув, він не є безпечним і може здетонувати в будь-який момент. І дуже багато невідомих та вибухонебезпечних предметів можуть переховуватися в найменш очікуваних містах, про які звичайна людина і не подумає.

Надзвичайники закликають батьків та вихователів навчати дітей правилам: «Не ходи там, де не був», «Повідом дорослих куди йдеш» та «Не клав – не чіпай!» Бо дуже багато вибухових пристроїв є саморобними і часто їх закладають на закинутих стежках та в кольорові книжки, іграшки, коробки, інше, для того щоб привернути уваги до себе.

Інспектори навчають населення алгоритмам дій при знаходженні вибухонебезпечних предметів та закликають мирне населення не ігнорувати сигнали «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА».

Що робити, коли побачили вибухонебезпечний предмет:

  • попередити про знахідку інших та відійти на безпечну відстань тією ж дорогою (не менш ніж на 150 метрів);
  • добре запам’ятати місце знаходження небезпечної знахідки та позначити місце біля нього будь-яким предметом (ганчіркою, листом паперу, палицею або камінням);
  • з безпечної відстані зателефонувати за номером «101» або «102»;
  • заборонено фотографувати підозрілий предмет та здійснювати дзвінки поблизу нього.

Алгоритм дій після сигналу «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА», у разі якщо ви знаходитесь на відкритій території та поблизу немає укриття:

  • сховайтесь у яру, насипі або ямі;
  • лягти треба ниць, голова опущена обличчям до землі;
  • закрити долонями вуха та відкрити рот — це врятує від контузії та баротравми, лікті прикривають шию;
  • після завершення повітряної тривоги можна виходити з укриття.