В Україні цифровізували одну з найочікуваніших послуг для водіїв. Відтепер продати чи придбати автівку можна в кілька кліків у Дії — без сервісних центрів, зайвих перевірок, довгої експертизи й посередників. Про це повідомив міністр мінцифри України Михайло Федоров.

Процес став значно прозорішим, перевірка авто та користувачів автоматична — без участі адміністратора. Це прибирає людський фактор та корупційні ризики.

Перереєструвати авто в Дії просто, майже як замовити доставку.

Продавець генерує в Дії посилання або QR-код - покупець його сканує - погоджується з умовами - вибирає номер і версію техпаспорта: пластик та електронне свідоцтво в Дії або тільки електронне свідоцтво. До речі, номери можна залишити старі або замовити нові.

Фізичний техпаспорт і номер можна замовити на відділення Укрпошти. Сервісний центр перевірить договір. Після успішної перевірки зможете підписати його, а потім обмінятися грошима та авто. На першому етапі сервіс доступний для легкових автівок, мотоциклів і мопедів.

Понад мільйон українців щорічно купують чи продають авто. Раніше для цього доводилося ходити в сервісні центри МВС, стояти в чергах та купувати «бігунки», чекати оплати до банку й платити комісію.

За час тестування послуги в Дії вже перереєстрували 65 автівок. 

Раніше ми повідомляли, що подати заявку на отримання виплат за пошкоджене житло за програмою єВідновлення можна на порталі Дія, а також через ЦНАП або нотаріуса.