Центральна виборча комісія схвалила новий порядок зміни виборчої адреси, який дає можливість внутрішньо переміщеним особам голосувати на місцевих виборах за місцем фактичного проживання. Таке рішення ухвалили під час засідання Центральної виборчої комісії, передає УНН.

"Це знаковий документ в історії ЦВК, він пройшов велике обговорення, обговорювався в колах фахівців, обговорювався представниками громадськості. Разом ми писали цей документ, який відкриває можливості голосувати тимчасово переміщеним особам, робить їх частиною територіальних громад, де вони фактично проживають. Ми врахували майже всі побажання, зробили все, щоб документ відповідав тим чаянням, які сьогодні є у громадян - брати участь у місцевих справах", - сказав заступник голови ЦВК Сергій Дубовик.

Як повідомляє Україніська правдацей порядок спрямований на реалізацію виборчих прав як внутрішньо переміщених осіб, так й інших виборців, які з певних причин вимушені проживати не за місцем своєї реєстрації.

У ЦВК наголосили, що можливість змінити виборчу адресу за місцем свого фактичного проживання безумовно збільшить кількість виборців, які зможуть взяти участь у голосуванні.

Ухваленим порядком, зокрема, передбачено, що виборець може подати заяву щодо зміни виборчої адреси як у паперовій, так і в електронній формі через інтернет.

Така заява може бути подана у будь-який час, але не пізніше ніж на 5-й день з дня початку виборчого процесу. Окрім того, виборець може звернутися з новою заявою не раніше ніж через 180 днів після дати внесення останньої зміни виборчої адреси такого виборця.

Рішення було підтримано 16 членами ЦВК. Зазначається, що постанова набирає чинності з 1 липня 2020 року.